Yarından itibaren başlıyor: Taklit ve hileli gıdada yeni dönem

İbrahim Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen “Güvenilir Besinde Yeni Dönem” konulu basın toplantısında yaptığı açıklamada, son 1 yılda muteber besinle ilgili yaptıkları yenilikleri anlatacaklarını ve yarından itibaren yeni başlayacakları Besin Kamuoyu Duyuru Sistemi’ni tanıtacaklarını söyledi.

Bakanlık olarak besin güvenilirliğinin sağlanması için Türkiye’nin yasal mevzuatlarının yanı sıra memleketler arası kuruluşlarla uyum ve işbirliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini lisana getiren Yumaklı, “Sofralarımıza bir besinin sağlıklı ve emniyetli olarak ulaşması için öncelikle bitki sıhhatini, hayvan sıhhatini ve yem güvenilirliğini sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı besinin temel kuralıdır.” diye konuştu.

KONTROLLER ÜLKEYE BİRİNCİ HUDUT GİRİŞİNDE BAŞLIYOR

Sağlıklı bir bitkisel üretim için son devirde yaptıkları çalışmalardan bahseden Yumaklı, insan, hayvan ve etraf sıhhati açısından tehlikeli kimyasallar sınıfında yer alan 7 bitki muhafaza eserinin faal unsurunu yasakladıklarını, kalıntıyla aktif çaba için yeni çalışmalar başlattıklarını, kimyasal gayrete alternatif olarak Biyolojik Uğraş Desteği’ni yüzde 100 artırdıklarını, QR Kodlu Bitki Sıhhat Sertifikası ve Doğrulama Sistemi’ni uygulamaya koyduklarını, ihraç edilen fakat çeşitli nedenlerle geri dönen taze meyve-sebze eserlerinin denetimlerini ülkeye birinci hudut giriş noktasında yapmaya başladıklarını anlattı.

ŞAP AŞILAMASI ÜÇ KATINA ÇIKARTILDI

Yumaklı, sağlıklı hayvansal üretim için şap aşılamasını üçe çıkartarak hadise sayısını geçen yıla nazaran yüzde 79 azalttıklarını, veteriner yol denetim ve kontrol istasyonları açmaya başladıklarını, ari işletme olma konusunda kolaylıklar sağladıklarını bildirdi.

KESİMHANLERDE KAMERA ZARURİLİĞİ YOLDA

Kesimhanelere izlenebilir kamera kurulmasını mecburî hale getirmek için düzenlemelerin sürdüğünü lisana getiren Yumaklı, yılda ortalama 3 milyon doz kuduz aşısını yaban hayatındaki kuduz olaylarıyla uğraş için insan hayatının bulunmadığı alanlara havadan attıklarını söyledi.

SON 1 YILDA DEĞERLİ YENİLİKLER YAPILDI

Bakan Yumaklı, çiftlikten çatala tüm besin zincirinde besin güvenilirliğini sağlamak ve tüketici menfaatlerini en üst seviyede korumak emeliyle çalıştıklarının altını çizerek, bilhassa son 1 yılda sağlıklı ve sağlam besine erişim için besin bildirimlerinde yaptıkları yenilikleri paylaştı.

EŞ VAKİTLİ BESİN KONTROLLERİ BAŞLADI

Tüketicinin yanıltılmasını önlemek ve klasik eserleri korumak için kimi besinlerde katkı unsurlarının kullanımını yasakladıklarını lisana getiren Yumaklı, nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren eserlerin üretimini yasakladıklarını, bal bildirisini güncellediklerini, arı eserleri olan propolis, arı ekmeği, arı sütü ve arı poleninde besin güvenilirliği kriterlerini belirleyen mevzuatı birinci sefer yayımladıklarını, destek edici besinlerde kullanılan probiyotik mikroorganizmalara yönelik yeni ek kriterler belirlediklerini, eş vakitli sektörel besin kontrolleri başlattıklarını anlattı.

İDARİ PARA CEZASI KESİLİYOR

Yumaklı, uygunsuzluk durumunda ne yaptıklarına değinerek, “Çeşitli idari yaptırımlarımız var. Hijyen temellerine uygun olmayan besin işletmesinin faaliyetini durdurmak, idari para cezası yazmak üzere. Uygunsuz eserleri ise piyasadan toplatıyor ve imha ediyoruz. Cürüm teşkil eden uygunsuzluklar için de Cumhuriyet savcılıklarına kabahat duyurusunda bulunuyoruz” sözlerini kullandı.

‘TAKLİT YAHUT TAĞŞİŞLİ ÜRÜNLER’

Resmi denetimler, tahliller, eser toplatma yahut işletme faaliyetlerini durdurma üzere idari yaptırımların akabinde kamuoyu duyurusuyla tüketiciyi bilgilendirdiklerini anlatan Yumaklı, kamuoyu duyurusunu “kişilerin sıhhatini tehlikeye düşüren ürünler” ve “taklit yahut tağşişli ürünler” olmak üzere iki kategoride yaptıklarını söyledi.

‘TAKLİT VE HİLELİ BESİN LİSTELERİNİ ANLIK PAYLAŞACAĞIMIZ SİSTEME GEÇİYORUZ’

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tespit ettikleri uygunsuzlukları mevzuattaki tüm idari süreçleri tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit yahut tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen besinler ile bireylerin hayatını ve sıhhatini tehlikeye düşürecek formda bozulmuş, değiştirilmiş besinler, Bakanlığımız tarafından 6 basamaklı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Rastgele bir yayınlama dönemi yoktu ve toplu formda yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak”

Yumaklı, neden bu türlü bir yeniliğe gereksinim duydukları konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Evet, kanunda bunun yayınlanma mecburiliği vardı. Fakat 6 kademeli süreç nedeniyle süreç uzuyor, kamuoyunda bir tereddüt hasıl oluyordu. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine, sonuç daha süratli formda sisteme girilecek. Dönemi muhakkak olmayan vakitlerde birikmiş ve toplu halde bir liste yayınlanması yerine, sonuçlar aşikâr olduğunda çabucak bu sistemde yer alacak. Yeni sistemimiz vatandaşlarımızın muteber besin ile ilgili merak ettiklerine ulaştığı guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Burada Besin Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride; ‘Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ ile ‘Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar’ başlıkları altında duyurular yapılacak.”

YARINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Vatandaşların bu iki kategoriye girdiğinde duyuru tarihi, firma ismi, marka, eser ismi, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabileceğini kaydeden Yumaklı, yeni sistemin hazırlıklarına 1 Ocak’ta başladıklarını anımsattı.

Yumaklı, vatandaşlara, “bu uygulamaya ilgi göstermeleri” davetinde bulunarak, “Onları sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz. Tıpkı karekod uygulamasında olduğu üzere. Firmalara, işletmelere de ‘kendi süreçlerini tekrar ve önemli bir biçimde gözden geçirmeleri’ daveti yapıyoruz. Bu biçimde marka itimadının oluşması firmalarımız için de bir kazanım olacaktır” diyerek, konuşmasını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir